Les activitats més divertides

La Filà Muntanyesos a la plaça d'Espanya

L’origen de les activitats que la filà Muntanyesos ha vingut desenvolupant en la Plaça d’Espanya a migdia el dia dels Trons té un caràcter eminentment espontani. Tal volta eixa siga la raó de l’èxit mantingut, tant per festers com per al públic en general.1996/97 Futbol En un principi, es va prendre la plaça d’Espanya com una pista improvisada per a jugar amb un baló de platja, partit que es pot datar en l’any 1996. Amb el temps el baló va anar guanyant grandària i els participants creixent en nombre fins a convocar pràcticament, tots els festers muntanyesos.

El 1998 i 1999, aprofitant que una marca d’estacions de servei van col·locar al sostre de les seues instal·lacions uns enormes balons de goma (amb motiu del Mundial de futbol celebrat a França), la filà va aconseguir un d’aquests exemplars per a aquestes activitats tan divertides.

Futbol Barça Madrid 2007
formula 1
Formula 1 any 2008

Durant un parell d’anys es va utilitzar aquest baló, el seu diàmetre superava els dos metres, i es va utilitzar amb disciplines esportives tan diverses com futbol, bolos, etc. A causa de l’ús tan intensiu que es va donar, l’estat del baló va ser irreparable i es va entendre que per a l’any 2000 no es podria comptar amb ell de nou.

Per al següent any pareixia obligat trobar altra activitat, perquè l’assistència pareixia garantida però s’havia d’idear un nou contingut.

Aquests van ser els inicis d’una de les activitats més divertides que organitza la Filà Muntanyesos, a partir de l’any 2000 les activitats del mig dia del dia dels trons van començar a ser més elaborades i preparades.

L’any 2000 es va celebrar una correguda de bous, tot va començar com una “humorada”, amb Vicente Mira “Chamaco”, com a cap de cartell i mestre, i al seu voltant tot un cartell de figurants.

Futbol 1998/99
Falles mascletà 2007

En acabar el “disparo” del matí, els festers es van concentrar en la filà per a preparar-se per al gran esdeveniment, en comitiva i totalment introduïts en el paper van aplegar a la plaça i en aplegar es van emportar una gran sorpresa en trobar-la plena de públic.

El “mestre”, no va decebre i va eixir de la plaça a muscles, emportant-se la gran ovació del públic a més de ser entrevistat per la televisió autonòmica Canal 9. Eixe any quasi sense adonar-se’n s’havia instaurat un nou acte no oficial en les festes de moros i cristians d’Alcoi, LA FESTA AL CARRER de la Filà Muntanyesos.

En 2001 es va organitzar una marató d’aeròbic, es va intentar imitar al mític grup dels anys vuitanta Village People.

En 2002 la iniciativa va canviar per complet i es va programar un improvisat San Fermin, amb “encierro” i diverses carreres davant d’uns bous de cartó pedra.

En els dos anys següents 2005 i 2006, amb motiu dels càrrecs festers, aquestes activitats baixaren d’intensitat, ja que els preparatius i el protocol fester marquen compromisos i responsabilitats pròpies d’anys tan especials, pel que la iniciativa va quedar reduïda.

 

Vicente Mira "Chamaco" any 2000
Carreres de Ascot 2013
Carreres de Ascot 2013
Feria de Abril 2011
La Tuna 2013
Tirisiti 2014
IMG_5420
Tirisiti 2014
Tirisiti 2014
Feria de Abril 2011
La Tuna 2013
2013-04-23 ascot
Carreres de Ascot 2013

Quan els anys de càrrec van passar, la filà va voler continuar amb la Festa al carrer i les idees per fer qualsevol acte desenfrenat i divertit anaven fluint, l’any 2007 es va realitzar una mascletada ecològica que va consistir en omplir la plaça d’Espanya de milers de globus i fer-los explotar tots. L’any 2008 coincidint en el gran Premi de Formula 1 a la ciutat de València els Muntanyesos van organitzar una carrera amb bòlids de cartó on no va faltar cap detall, mecànics, animadores, metges fins i tot festers caracteritzats amb els personatges de l’alcaldessa de València i el president de la Generalitat.

L’any 2009 es va escenificar l’any nou i el 2010 va ser l’any del Torneig Medieval. Les idees semblaven no acabar-se mai i els Muntanyesos no perdien mai el bon humor que els caracteritza, La fira d’abril de Sevilla amb l’indispensable “rebujito” l’any 2011, la Tuna en 2012 on es va començar a utilitzar tota la megafonia que es prepara per a l’acte de l’ambaixada i fins i tot les famoses Carreres d’Ascot  amb els seus prominents barrets en 2013, que en lloc de cavalls els participants anaven a lloms de burretes, on les caigudes dels genets i parades dels animals van fer riure al públic d’allò més bé.

 

Maratò d'aerobic 2011
San Fermín 2002

 

L’any 2014 la festa al carrer es va perfeccionar de tal forma que fins i tot vam rebre un premi. Va ser l’Associació Cultural Samarita en la seua 1a Edició dels Premis Samaria de la Festa la que en la modalitat de “Festa al carrer” ens va atorgar el primer premi.

Amb molt de respecte per què representa Tirisiti per als alcoians i la col·laboració activa de “la Dependent” com a narradors, es va realitzar davant del castell i davant d’una gran quantitat de públic el Betlem de Tirisiti en versió festera. Tirisiti l’auelo, el sereno…. no va faltar cap d’ells i totes les escenes van aportar bona dosi d’humor. Amb un decorat elaborat, i amb moltes ganes, van ser traslladades peça a peça pels festers tot l’escenari des de la filà , fins a la plaça, decorat que li va donar un gran realisme a l’acte.

En 2015, es va recrear una revetla amb música dels anys 60,70 i 80, els Muntanyesos vam organitzar una festa on alguns festers van fer gala dels seus dots de músic i de cantants i altres es van decidir a disfressar-se per donar l’ambient adequat. Moment important va ser quan Emilio Gisbert disfressat d’alcaldessa de València va traure a ballar a l’actual alcalde Toni Francés, multitud de mitjans de comunicació van fer menció del moment per lo graciós que va resultar.

En aplegar les festes de 2016 es commemorava el centenari de l’acte del “contrabando”. La filà Muntanyesos va cedir la plaça d’Espanya a les filaes Llauradors i andalusos per poder realitzar el “contrabando”, i la Festa al Carrer no es va realitzar.

 

 

En les festes de l’any 2017 es van endurir les mesures de seguretat per participar en el disparo, el que va provocar una minva en la participació. Es feia necessari el nombre més gran de festers per participar en l’alardo i la preparació de bon matí de la festa al carrer no ajudava, això i la decisió de Ramon Montava (principal organitzador de la festa al carrer) de no continuar organitzant aquest acte va provocar la suspensió d’aquest divertit acte. Van ser vint anys d’un efímer acte que va sorgir espontàniament al si de la Filà Muntanyesos, moltes filaes continuaran realitzant les seues festes al carrer, però mai oblidarem que els Muntanyesos van ser els creadors de l’autèntica FESTA AL CARRER.

Revetla 2015
Tirisiti 2014
2011-feria
Feria de Abril 2011
R2010justas-2
Torneig medieval
Revetla 2015